Kolonya İsmi Nereden Gelir?

Kolonyayı ilk defa kimin yaptığı kesin olarak bilinmemektedir. Eski verilere göre ilk defa 1690’da yılında Almanya’nın Köln şehrinde yaşayan Jean Paul Feminis adlı bir seyyar satıcı yapmıştır.
Bu şahıs kolonyayı yaptığı formülü Giovanni Antonio Farina adlı kişiye bırakmış, o da yeğeni Giovanni Maria Farina’ya vermiştir.
Giovanni Maria kolonya yapımı üzerinde çalışmış ve “hoş lavanta suyu” adıyla ilk kolonyayı yapmıştır. Bundan sonra kolonya yapımı işi Almanya’nın Köln (Kolonya) şehrinde gelişmiştir.
XIX. yüzyıl başlarında kolonya yapımı Fransa’ya geçmiştir ve “Eau de Cologna (Kolonya suyu)” adı ile üretilmeye başlanmıştır. Bundan sonra da bu hoş kokulu sıvıyı dünya kolonya olarak tanımıştır.
Kolonya cilde sürüldükten sonra içerisinde bulunan alkolün hızla buharlaşması ve bu sırada buharlaşan alkol moleküllerinin çevrelerinden ısı çekmesi üzerine kullanan kişiye bir serinlik vermesi üzerine genelde ferahlamak için kullanılmaktadır. Bunun dışında keskin kokusu sebebi ile ayıltıcı özelliğinde vardır.
Kolonyanın Osmanlı topraklarına girişi, II. Abdülhamid döneminin ilk yıllarına rastlar. O dönemde ithal edilen ürünler arasında Farina’nın Eau de Cologne’u da bulunmaktaydı ilk “yerli kolonya” acaba ne zaman üretilmişti?
Bu soru bizi Osmanlı topraklarında ilk ıtriyat fabrikasını 1882’de kuran Ahmet Faruki’ye götürüyor. Faruki, birçok müstahzar gibi kolonyayı da ülkemizde ilk olarak üreten kişidir.
Ahmet Faruki o dönemlerde halk tarafından “odikolon” olarak adlandırılan Eau de Cologne’a “kolonya” adını verir.