Parfüm ve Koku Nedir ?

Parfüm tanım olarak Kokulu esans yağları, aromatik karışımlar ve çeşitli kimyasal maddelerden elde edilen, insan vücudu, çeşitli nesneler ve ortamlara güzel koku vermek amacıyla kullanılan karışımların genel adıdır.
Koku, koku alma duyusuyla hissedilen, genelde çok küçük konsantrasyonlarda havada çözülmüş olarak bulunan kimyasal maddelerden her birine denir.
Doğadaki çiçeklerin ve sentetik olarak üretilen esanslar ile oluşturulan hoş ve güzel kokulara parfüm denir. Çeşitli çiçeklerden ve bitkilerden elde edilen bitki özlü yağlar, bazı fermante işlemlerinden geçirilerek, içine kokunun kalıcı olması için bazı hammaddeler eklenmesi ile birlikte konsantre esans yağı elde edilir. Konsantre esans yağı ,Dünya’nın en pahalı parfüm maddesidir. Hatta bazı esanslar, çok yüksek meblağlara satılmaktadır.
Örneğin 1 kg saf gül yağı ortalama 10,000 ila 15,000 € arasında satışı yapılmaktadır. Yaklaşık 1 ton çiçekten sadece ve sadece 100 gr hammadde elde edilebildiği için de diğerlerine oranla çok pahalıdır. Parfümler, değişik oranlarda uygun alkoller ve esansların karıştırılması ile oluşmaktadır. Genellikle fermante edilmeyen esanslar yağları, 5-10 ml’lik ambalajlarda şişelenerek satılır, fakat çok pahalıdır. Bir ml’li bile yüksek oranda koku sağlamaktadır.
Açık parfümlerde aynı orjınal parfümler gibi üretim yapmaktadır.Kullanmış oldukları hammadde Kompoze Esanstır.Dünyada parfüm üretimi yapan %99 marka bu tip esanslar kullanmaktadır.%100 Naturel hammadde kullanan yoktur.
Piyasada çok kaliteli açık parfümler olmasına rağmen bir o kadarda bu işi gerektiği gibi yapmayan bir çok marka vardır. Kalitesiz kompoze esanslar kullanarak ve kalıcılığı arttırmak için yasaklanan hammaddeler kullanıp ve parfüm yaptığını zannedenler vardır.
Eau de parfum ;Esans konsantrasyonu ham parfümden 3-5 derece düşük olmasına rağmen koku keskindir ve kalıcıdır.
Eau de Toilet; Esans içeriği en düşük parfümdür ve kalıcı değildir.
Parfume Deo spray; Koltuk altlarına uygulanan, düşük koku içeren parfümdür.
Parfum Body Lotion ; Vücut kokusudur.
En eski parfüm kaynağı güller olmuştur. Osmanlı imparatorluğu zamanında Topkapı sarayında, parfüm elde etmek için bir gül bahçesi ve gül yağı yapılan distilasyon merkezi vardır. Burada, gül yağından kremler ve parfümler yapılmaktaydı. Bir parfüm yapımında; Gül yaprakları güneş ışığı yükselmeden sabah vaktinde toplanır.
Güneş ışığı, gül yapraklarında buharlaşma yaparak kokunun yavaşlamasını sağlar, bu nedenle distilasyon merkezleri saat 10’dan sonra çiçek almazlar. Gül yaprakları çuvallara doldurularak distilasyon merkezine gelir. Distilasyon ile gülün koku özelliğini taşıyan yağı elde edilir.