Açık Parfüm Nedir ?

Açık Parfüm Nedir ?
Kokular doğal olarak bulundukları yerlerden ayrı olarak insan hayatına eski çağlarda ilk olarak tütsüler ile girmiştir..Parfüm kelimesi de latince olarak kokulu bitki ve reçinelerin yakılmasıyla ortaya çıkan dumandan çıkan kelimesinden ismini almaktadır. .İlk çağlarda dini inançlarla kullanılan kokulu ürünler sonrasında güzel kokma isteği ve karşı cinsel çekici görünme isteği ile kişisel bakım için yaygın olarak kullanılır olmuş yağların , sabunların ,pudraların içine eklenmiş ,kimya bilgisinin artmasıyla su ve alkol çözeltilerin de farklı kokuların karışımı yapılarak günlük kullanımda hemen herkesin kullandığı güzel kokulu kolonya ve parfümler üretilmeye başlanmıştır.İlk çağlarda doğal olarak hayvanlardan veya bitkilerden elde edilebilen kokulara kimya sanayisi geliştikçe sentetik kokular da üretilmeye başlanmış , kalabalıklaşan dünyada böylece neredeyse her beğeniye ,cinsiyete ve yaşa uygun parfümler bulmak mümkün olmuştur.
Parfüm cilde sıkıldığında hep aynı kokuyu yaymaz , ilk sıkıldığı andaki kokusu ile bir iki saat sonraki yaydığı koku birbirinden farklıdır , bunun nedeni parfüm yaratıcılarının nota olarak adlandırdıkları parfümün şişeden ilk sıkıldığında alınan kokusu , cilde temasından ısınıp yaydığı koku ve ciltte kalıcılaşıp tene nüfuz edene değin geçirdiği süre boyunca geçirdiği üç aşamada parfümdeki farklı koku bileşenlerinin ortaya çıkmasıdır.
Parfümlerin kalıcılığını etkileyen bir diğer noktaysa kullanan kişinin cildidir , kuru ciltlerde parfüm beklenenden daha kısa sure kalabilir ve çok yoğun ve kalıcı hissedilmez , yağlı ciltlerdeyse parfüm cilde daha çok nüfuz eder ve kokusu cok daha fazla kalır.Bu gibi cilt farklılıklarının parfüm süresini etkilemesini engellemek için parfüm yan ürünleri kullanımı çok fayda sağlayabilir , örneğin parfümle aynı kokuyla formüle edilmiş duş jelini ,pudrasını ,nemlendiricisini , aftershave ini veya deodorantını parfümle beraber kullanmak koku katlamak olarak nitelendirilir ve parfümden tam performansın alınmasında en önemli etkenlerdir.
Parfüm ilk sıkıldığında hissedilen koku uç nota veya üst nota olarak adlandırılan alkol kokusuyla karışık ferah ve parfümün en uçucu bileşenleridir. Orta nota ise olarak adlandırılan kokular parfüm ciltte ısındığında ortalama olarak 1-3 saat arasında ortaya çıkar, parfümün dip notası ise en kalıcı bölümüdür. Ürünün özelliğine göre (edt ,edp gibi) 2-24 saat arasında kendini belli eder.
Parfüm deyimi bir çok yerde ortak kullanılsa da aslında koku veren ürünlerde bulunan koku içeriklerinin yüzdeleri birbirinden çok farklılık göstermektedir. , eau de Cologne (kolonya) olarak bildiğimiz kolonyalarda koku içeriği %1- 3 arasında değişmektedir. , eau de Toilette (edt) olarak adlandırılan ürünlerdeki koku yüzdesi % 5 – 15 arasındadır, eau de parfum (edp) ürünlerde koku oranı %15-30 arasındadır. , Parfüm olarak adlandırılan ve tüm diğer koku çeşitlerine göre en pahalı olan çeşitte ise koku oranı %30 – 40 olarak en yoğun şekilde kendini göstermektedir .Edt ve Edp tipleri çoğunlukla sprey ambalajlarda 30 ml -50 ml -100 ml gibi piyasada bulunmakta ancak , parfüm olarak adlandırılan ürünler çok küçük mililitrelerde satışa sunulmaktadır 5 ml. 10ml 15 ml gibi zira içlerindeki koku oranı çok yüksek olduğu için tene çok hafif dokunuşlarla dahi uygulandıklarında çok kalıcıdırlar.
Parfümü oluşturan kokular ve parfüm formülünde yer alan oranları bir çok üretici tarafından gizli tutulmaktadır ,zira selektif parfüm olarak nitelendirilen prestijli markaların parfümlerinde 100 ile 200 ‘ e aşkın koku bileşeni vardır .